A Catalunya, els carrers que porten per nom una data, majoritàriament commemoren fets històrics i, de forma principal, relacionats amb episodis de guerres. Aquest és el resultat de la recopilació feta en aquest web que incorpora la foto de totes les plaques d'aquests carrers, tret dels 35 que no en tenen o que no sabem si la tenen i 14 pendents d'incorporar després d'haver confrontat les nostres dades amb les de l'ICGC, les de l'INE i el seguiment per les xarxes i els Ajuntaments de les noves que van sorgint a Catalunya referides a l'1 d'octubre.

A continuació, podeu veure un detall complet de les commemoracions de les 607 cronovies. Voldríem destacar que els fets de l'1 d'octubre figura en segon lloc de les raons commemoratives dels carrers catalans.


En el web vegeu el detall per dates i poblacions en aquest enllaç i el total per dates en aquest altre.

Un fet que sorprèn són les cronovies que l'Ajuntament no té constància de què s'hi celebra. N'hi ha 3. El 8 de gener a Sant Carles de la Ràpita, el 12 de gener de Boldú (La Fuliola) i el 8 de maig a Querol.

Un parell de curiositats per acabar. Totes les cronovies atribuïdes a la Guerra de Successió commemoren els fets de l'Onze de setembre a excepció d'una: la cronovia del cinc de febrer de Prats de Lluçanès que recorda els dolorosos fets que va patir la vila aquest dia de 1714. L'altre és la placa de l'1 de maig de Sitges que commemora els fets relatius a les guerres carlines de 1838 i no pas el Dia del Treball.