En resposta a les brutals càrregues policials esdevingudes en alguns col·legis electorals l'1 d'octubre de 2017, en el decurs de les votacions sobre la independència de Catalunya, alguns Ajuntaments han decidit dedicar el nom d'un espai de la localitat a aquesta data. Això, en record dels fets i del miler de lesionats que hi van haver. Alguns Consistoris ja han decidit indrets per destinar una plaça o carrer a la data, d'altres estan pendents del ple o en període d'exposició pública i n'hi ha que han manifestat la intenció però sense avenços en aquest sentit.

Un excel·lent recull de tot el que va passar aquell dia ho podem trobar al web de catmemoria.cat (*) on es detallen tots els col·legis electorals, les actuacions policials, dades estadístiques de tots els incidents, imatges, vídeos, retalls de premsa i molt més. Una altra pàgina interessant seria la de 365 vídeos de l'1-O on podem veure les agressions en les filmacions fetes per particulars que havien anat a votar als col·legis electorals aquell dia. Les conseqüències que van tenir aquells fets i tota la repressió que va esdevenir en els dies successius, i fins a finals de maig de 2018, es poden trobar ben documentades en el web servidorscat.cat (malauradament aquest enllaç ja no està actiu).

(*) veure més informació sobre catmemoria.cat pàgina d'aquest enllaç


 

Cronovies de l'1-O

Més de 150 municipis han commemorat l'efemèride de l'1 d'octubre assignant el nom d'aquesta data a una plaça, carrer, parc o a un poliesportiu, per exemple.

Cronovies de Catalunya

Hi ha algunes plaques que ens falten incorporar la imatge. Són relatives a l'1-O. Les d'altres dates que apareixen en aquest mapa no tenen placa fins avui. Si us és fàcil obtenir la imatge, us agrairia que ens la féssiu arribar.


ELS CARRERS I LES PLACES

Al marge de Montoliu de Segarra (Vilagrasseta) que ja va dedicar una plaça a la data, abans del referèndum, i per tant, abans de les agressions que hi van haver, altres poblacions que ho han representat com a homenatge als que les van patir són 

(vegeu-ho en aquest enllaç)