A Catalunya, els carrers que porten per nom una data, majoritàriament commemoren fets històrics i, de forma principal, relacionats amb episodis de guerres. Aquest és el resultat de la recopilació feta en aquest web que incorpora la foto de totes les plaques d'aquests carrers, tret dels 35 que no en tenen o que no sabem si la tenen i 14 pendents d'incorporar després d'haver confrontat les nostres dades amb les de l'ICGC, les de l'INE i el seguiment per les xarxes i els Ajuntaments de les noves que van sorgint a Catalunya referides a l'1 d'octubre.

A continuació, podeu veure un detall complet de les commemoracions de les 608 cronovies. Voldríem destacar que els fets de l'1 d'octubre figura en segon lloc de les raons commemoratives dels carrers catalans.


En el web vegeu el detall per dates i poblacions en aquest enllaç i el total per dates en aquest altre.

Un fet que sorprèn són les cronovies que l'Ajuntament no té constància de què s'hi celebra. N'hi ha 3. El 8 de gener a Sant Carles de la Ràpita, el 12 de gener de Boldú (La Fuliola) i el 8 de maig a Querol.

Un parell de curiositats per acabar. Totes les cronovies atribuïdes a la Guerra de Successió commemoren els fets de l'Onze de setembre a excepció d'una: la cronovia del cinc de febrer de Prats de Lluçanès que recorda els dolorosos fets que va patir la vila aquest dia de 1714. L'altre és la placa de l'1 de maig de Sitges que commemora els fets relatius a les guerres carlines de 1838 i no pas el Dia del Treball. 

 

 
 

Què és un hodònim o odònim?

Hodònim o odònim, és una paraula que no existeix en el diccionari de l’IEC ni tampoc en el de l’Enciclòpedia.

Cercant al diccionari de la Real Academia Española tampoc he aconseguit trobar-la. Resulta estrany ja que podem veure referir-se a ella en algunes pàgines web sud-americanes i, encara, resulta molt més comuna en francès o en anglès. En francès odonyme o hodonyme i en anglès odonym són noms propis que designen una via de comunicació (un carrer, plaça, carretera, camí, …). En italià, odonomastica és l’estudi històric-lingüístic del conjunt de noms de carrers, places, etc.

Més de 2000 fotos de cronovies de les 366 dates del carrendari. Tota cronovia té el seu enllaç a Google Maps per mostrar la ubicació exacta i en cada data s'explica -si s'ha arribat a obtenir- el perquè de la commemoració de la placa. Així mateix, també incorpora carrers amb noms de mesos, de dies de la setmana i d'estacions de l'any. Una altra particularitat és que estan totes les de Catalunya. Les bases de dades de carrers de Catalunya de l'INE i del ICGC van servir de punt de partida per a la seva consecució. Les poques que falten o bé no tenen placa, o són de les noves referides a l'1-O pendents de fotografiar.

CRONOVIES

En aquest blog hi trobem informació quantificada de les cronovies. Per procedència, per dates, per efemèrides i per col·laboradors. A més, de les cronovies de Catalunya, d'Espanya, d'Argentina, de França i de Portugal es mostra una anàlisi més detallada del que hi consta incorporat. (les dades del gràfic són del maig de 2015)

CENS CRONOVIARI