Toponímia Vilafranca, avui 21 d'abril i dimarts passat dia 14, ha publicat un parell d'articles molt interessants sobre les cronovies que existeixen i han existit a la vila capital de l'Alt Penedès. Aquest blog, molt actiu, que si no l'erro va començar de la mà de l'any 2015, anunciava aleshores la publicació del llibre Noms de lloc de Vilafranca del Penedès (de l'Institut d'Estudis Penedesencs). D'ençà d'aquell dia i de forma regular ha anat publicant interessants informacions i curiositats sobre noms de lloc del terme de Vilafranca del Penedès, de Catalunya i del món. Si voleu seguir les seves publicacions a Twitter cerqueu el compte @ToponimiaVila

Els dos posts als que feia referència són  El carrer del 14 d’abril i altres cronovies (1) i El carrer del 14 d’abril i altres cronovies (i 2)

 

 

Us fem a mans un article que va aparèixer el proppassat 2 d'octubre a El País.cat on Cristian Segura citava el cronovies.cat com a referència. Malauradament té raó quan esmenta que ha trobat que les dades no estaven actualitzades i és que no hi ha cap organisme, ni català ni de l'estat, que pugui oferir-nos una versió al dia. A data d'avui hem incorporat tot el que hem aconseguit trobar. De fet, una vintena més.

Fa dos anys presumíem de tenir totes les cronovies de Catalunya localitzades i amb la foto de la placa, si en tenien. Ens basàvem en les dades de l'INE i de l'ICGC. Amb el continu degoteig de cronovies de l'1-O es fa molt difícil saber quan n'hi ha de noves. Gràcies al Cristian hem conegut la de Sarral i aprofitem per demanar a tothom que en conegui una que no tinguem, a fer-nos-ho saber i, si pot ser, també la foto per publicar-la, com fem amb totes les cronovies.

Article Cristian Segura 

El sobiranisme homenatja l’1-O a la guia de carrers

 

 


El 15 de novembre d'enguany, Màrius Serra va tornar a fer referència a les cronovies en un article a La Vanguardia en la seva secció El rum-rum. Parla del nou carrer del 9N de Montoliu i fa referència al ja existent de Sant Pere de Ribes dedicat a uns fets de les lluites carlines succeïts en aquest municipi garrafenc. Això li serveix d'introducció per fer un repàs de carrers amb dates properes a la de l'article com, per exemple, una del 15 de novembre de Las Palmas de Gran Canaria que homenatja uns obrers massacrats a les portes d'un col·legi electoral l'any 1911 (1). Com també fa referència a carrers que han canviat de nom us convido a enviar-me'n i les afegiré a les que ja tinc al web.

 

(1) Vegeu Cronovies i cliqueu les dates del  9 i del 15 de novembre.

Article de Màrius Serra en el seu blog l'any 1997

Toponímia de Vilafranca del Penedès és un blog sobre noms de lloc del terme de la capital de l'Alt Penedès. Així ho defineix el seu autor, Lluís Tetas, de qui ja vàrem fer referència en un article al blog quan ens va dedicar un espai en el programa L'aparador de Ràdio Calafell. L'any passat va publicar el llibre Noms de lloc de Vilafranca del Penedès i, aquest bloc, pretén ser un complement i una eina d'actualització i millora de la informació detallada en el llibre.

Ahir ens dedicava l'article amb motiu de la recent notícia de la designació d'un carrer a Montoliu de Lleida (Segrià) al 9 de novembre de 2014, data de la consulta sobre el futur polític de Catalunya.

Feu un clic sobre aquest enllaç per llegir l'article d'ahir. 

A les nou del matí, s'emet un programa informatiu que té per nom L'aparador, conduït per Mireia Romaguera i que compta amb la col·laboració de Julio Collado. Cada dilluns conté una secció de català que condueix Lluís Tetas, tècnic del Consorci per a la Normalització Lingüística de la Generalitat (CPNL).

Avui en Lluís ens ha parlat del Cronovies. Ha explicat de què va el web i dels seus objectius acomplerts, animant als calafellencs i calafellenques que hi fessin un cop d'ull. Ha parlat de les cronovies del municipi, presents i del passat. Ha estat molt interessant ja que ens ha fet adonar d'una errada important que ens afanyarem a corregir. La cronovia del sis de desembre no té res a veure amb el dia de la Constitució espanyola sinó que es refereix a la sessió inaugural del Parlament de Catalunya el 1932, després de les primeres eleccions que es produïen des de l'abolició de la nostra tradició parlamentària l'any 1714. Aquest carrer va ser aprovat el 26 de gener de 1933.

TV3 Televisió nacional de Catalunya

En el bloc Espai Internet del Telenotícies del migdia del diumenge passat, 24 de març, van presentar el web Cronovies com un calendari fet amb noms de carrers. Destacaven que s'havia assolit la fita d'emplenar les 366 dates del calendari i, també, apel·laven a la col·laboració de la gent per aconseguir el segon gran repte que és el d'obtenir les cronovies catalanes pendents. El vídeo es pot veure en aquest enllaç.

 

 

La columna que en Màrius Serra té a La Vanguardia amb el nom de RUM-RUM, l'11 de març proppassat, la va dedicar a fer referència al web Cronovies. Destacava el fet d'haver assolit l'objectiu de documentar fotogràficament carrers d'arreu del món dedicats a tots els dies de l'any. De tota la informació que ens comenta voldria destacar l'esment que fa del carrer Segle XX del Guinardó de Barcelona on diu que ell elaborava, en la dècada dels noranta, els mots encreuats de La Vanguardia. Si voleu llegir l'article en català feu un clic aquí o en aquest enllaç per a la versió castellana.


Dissabte dia 3 de març, en el suplement de La Vanguardia Es Estils de vida, va aparèixer, de la mà d'Oriol Ripoll, un article a la secció En Joc que parlava de diverses iniciatives lúdiques que, arran de l'existència d'Internet, han aprofitat aquesta plataforma per fer-les extensives i participatives a més gent. Com que feia referència a Cronovies, us adjunto el pdf de l'article.

Més de 2000 fotos de cronovies de les 366 dates del carrendari. Tota cronovia té el seu enllaç a Google Maps per mostrar la ubicació exacta i en cada data s'explica -si s'ha arribat a obtenir- el perquè de la commemoració de la placa. Així mateix, també incorpora carrers amb noms de mesos, de dies de la setmana i d'estacions de l'any. Una altra particularitat és que estan totes les de Catalunya. Les bases de dades de carrers de Catalunya de l'INE i del ICGC van servir de punt de partida per a la seva consecució. Les poques que falten o bé no tenen placa, o són de les noves referides a l'1-O pendents de fotografiar.

CRONOVIES

En aquest blog hi trobem informació quantificada de les cronovies. Per procedència, per dates, per efemèrides i per col·laboradors. A més, de les cronovies de Catalunya, d'Espanya, d'Argentina, de França i de Portugal es mostra una anàlisi més detallada del que hi consta incorporat. (les dades del gràfic són del maig de 2015)

CENS CRONOVIARI