A Catalunya, els carrers que porten per nom una data, majoritàriament commemoren fets històrics i, de forma principal, relacionats amb episodis de guerres. Aquest és el resultat de la recopilació feta en aquest web que incorpora la foto de totes les plaques d'aquests carrers, tret dels 38 que no en tenen o que no sabem si la tenen i 13 pendents d'incorporar després d'haver confrontat les nostres dades amb les de l'ICGC, les de l'INE i el seguiment per les xarxes i els Ajuntaments de les noves que van sorgint a Catalunya referides a l'1 d'octubre.

A continuació, podeu veure un detall complet de les commemoracions de les 540 cronovies. Voldríem destacar que els fets de l'1 d'octubre figura en segon lloc de les raons commemoratives dels carrers catalans.

 

269

 

Guerra de Successió: pèrdua de les llibertats nacionals, capitulació de Barcelona i altres fets

104

 

Esdeveniments polítics recents

45

 

Diada del treballador

32

 

Guerra del Francès (1808-1814, fets del 2 de maig de 1808 a Madrid)

19

 

Dia de la dona treballadora

15

 

Independència del municipi

7

 

De les Guerres carlines

5

 

Dates de les primeres eleccions municipals o generals o de les primeres amb sufragi femení

5

 

Aniversari de la Segona República 1931

5

 

Desastres naturals

5

 

Dates d’inauguració (infraestructura, restaurant, via, fundació d'orde)

5

 

Festa patronal o religiosa

4

 

Guerra del Francès (1808-1814, fets de Catalunya)

4

 

Lluita popular

3

 

Festa nacional d’Espanya (12 d'octubre)

3

 

De la Guerra Civil Espanyola

3

 

El municipi ho ignora 

2

 

Fets luctuosos recents (11M)

2

 

De la Guerra dels Segadors

1

 

Efemèrides relatives a les institucions catalanes

1

 

Aixecament federalista 1869

1

 

Esdeveniment local de caràcter econòmic.


En el web vegeu el detall per dates i poblacions en aquest enllaç i el total per dates en aquest altre.

Un fet que sorprèn són les cronovies que l'Ajuntament no té constància de què s'hi celebra. N'hi ha 3. El 8 de gener a Sant Carles de la Ràpita, el 12 de gener de Boldú (La Fuliola) i el 8 de maig a Querol.

Un parell de curiositats per acabar. Totes les cronovies atribuïdes a la Guerra de Successió commemoren els fets de l'Onze de setembre a excepció d'una: la cronovia del cinc de febrer de Prats de Lluçanès que recorda els dolorosos fets que va patir la vila aquest dia de 1714. L'altre és la placa de l'1 de maig de Sitges que commemora els fets relatius a les guerres carlines de 1838 i no pas el Dia del Treball. 

 

 
 

Más de 1900 fotos de cronovías de las 366 fechas del callendario. Cada cronovía tiene su enlace a Google Maps para mostrar la ubicación exacta y en cada fecha se explica -si se ha llegado a obtener- el porqué de la conmemoración de la placa. Asimismo, también incorpora calles con nombres de meses, de días de la semana y de estaciones del año. Otra particularidad es que están todas las de Cataluña. Las bases de datos de calles de Cataluña del INE y del ICGC sirvieron de punto de partida para su consecución. Las pocas que faltan o bien no tienen placa, o son de las nuevas referidas al 1-O pendientes de fotografiar.

CRONOVIES

En aquest blog hi trobem informació quantificada de les cronovies. Per procedència, per dates, per efemèrides i per col·laboradors. A més, de les cronovies de Catalunya, d'Espanya, d'Argentina, de França i de Portugal es mostra una anàlisi més detallada del que hi consta incorporat. (les dades del gràfic són del maig de 2015)

CENS CRONOVIARI