En el Cronovies fem servir uns mapes per ubicar on han estat fotografiades les plaques que es mostren en el carrendari. Fins ara fèiem servir els mapes de Els meus llocs de Google Maps. Avui, fem un pas endavant i hem canviat l’eina per Instamaps que és una plataforma web de l’Institut Cartogràfic i Geogràfic de Catalunya. És un canvi radical de presentació on es poden mostrar les dades de forma diferent en funció del que interessi representar. El truc està en amagar/visibilitzar les llegendes que es mostren a l’esquerra. Cada punt de mapa, cada cronovia, mostra una informació completa de la seva ubicació i inclou la imatge de la placa. Té algunes funcionalitats més que Els meus llocs però el que que me la fa més atractiva és que és més propera, més nostra.

 

Per què la població Dieciséis de Julio no figura al Cronovies?

En alguns països hi ha diverses poblacions o entitats supra-poblacionals amb nom de data. A l’Argentina, que conegui, hi ha el partido Tres de Febrero (partido de la província de Buenos Aires) i les poblacions Dieciséis de Julio (partido de Azul, província de Buenos Aires) i Nueve de Abril (partido de Esteban Echeverría, província de Buenos Aires).

Com que en el web, a banda de dates senceres, també considerem carrers de nom de mes, any, dies de la setmana, estacions, ... no ens hem d’oblidar de la població Villa de Mayo (partido de Malvinas Argentinas, província de Buenos Aires).

El que he de destacar, per damunt de tot, és que si s'ha assolit el primer gran objectiu és gràcies a la col·laboració de molta gent i que, d'una altra forma, hagués resultat una missió inabastable per a mi sol. Al voltant de 350 persones d'arreu del món han contribuit amb gairebé unes 1300 cronovies i entre ells sobresurten dos noms: Nicodos i Intercultura.

Nicodos és l'àlies de Nicolás Dos Santos. Ell és un col·leccionista de calendaris de butxaca que va començar-la fa més de 25 anys. En té pràcticament de tots el països del món, actuals i desapareguts. Té calendaris molt antics i d'una gran vàlua que també ha anat aconseguint amb aportacions de la gent o comprant. Té un blog i alhora manté una pàgina de Facebook i una altra de Google+ amb imatges dels seus calendaris.

placa de nom de carrer


... completar aquest calendari pot ser una tasca impossible però alhora tan engrescadora com intentar acabar una col·lecció de cromos.


 

Era l'agost de 2004, passejant per Sant Sebastià (Donostia), quan em vaig fixar en la placa del carrer 31 d'agost. Aleshores se'm va passar pel cap la possibilitat de confeccionar un calendari amb totes les dates de les plaques de carrer d'arreu del món i és així que em vaig proposar anar fotografiant aquelles que anés trobant en els indrets visitats. Quan vaig a un lloc nou, abans sempre m'informo per internet o en un GPS dels carrers que m'interessen o simplement, aconsegueixo un plànol de la població quan hi arribo. Quants cops he fet anar de corcoll la família per assolir aquest objectiu! Això també m'ha comportat anècdotes curioses com la d'un taxista de Oaxaca que em va preguntar si era un inspector quan li vaig proposar fer una ruta pels carrers que li aniria indicant. O la multa que em van clavar a Sarajevo, a la recerca de carrers de dates, per anar sense bitllet en el tramvia quan n'estava convençut que l'havia validat bé.

Ahir, finalment, vaig assolir l'objectiu de tenir un mínim d'una foto per a cadascun dels 366 dies del calendari. El meu agraïment a tots els que heu donat suport material o moral a aquest projecte o que, simplement, us n'heu interessat.

Quan vaig començar l'agost del 2004 a Sant Sebastià, semblava un impossible però ara ja és una realitat. Gairebé 1600 cronovies d'unes 900 poblacions de 45 països dels cinc continents. Encara manca informar què es commemora en moltes dates però això ja tindrà un altre ritme. Aniré incorporant les imatges que m'arribin i deixaré de cercar-ne de noves tret de les 47 que em falten per completar el segon, i darrer repte, que és el d'obtenir les 418 cronovies catalanes.

Avui hem assolit el segon gran repte del Cronovies. Hem aconseguit incorporar totes les cronovies de Catalunya en base a les dades de l'INE de 2010.

En el nostre país n'hem localitzat 418 de les que 29 no tenen placa; les altres 389 les podem contemplar en el nostre web. Estem parlant de dates senceres i entenem per senceres les que incorporen dia i mes amb independència de si indiquen o no l'any. Actualment les bases de dades s'han actualitzat i les darreres són de juliol de 2014. És possible, doncs, que n'hi hagi alguna o algunes més ja que la seva creació és dinàmica. Podria ser que alguna cronovia hagi canviat de nom o que algun o alguns dels 29 carrers o places que no tenen placa, n'hi coloquessin. Però a banda de possibles variacions l'objectiu traçat s'ha aconseguit. De totes formes, estarem atents a les possibles modificacions per mantenir el web al dia.

De les 418 cronovies existents, 254 es refereixen a l’Onze de setembre. Segueixen en importància el Primer de maig (44), el Dos de maig (32), el 8 de març (19) i la resta es distribueixen entre 50 dates de les que 39 són singulars, es a dir, que només les té una població. Barcelona, Terrassa i Viladecans encapçalen una hipotètica classificació amb 6 cronovies, cadascuna. De les 418 cronovies catalanes, 208 es concentren a les comarques de Barcelona liderades, en un triple empat a 34, pel Baix Llobregat, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental. De la resta de províncies catalanes, Tarragona n’aporta 75, Girona 71 i Lleida 64. Totes aquestes dades es poden consultar en els multiples informes d'aquest web Cronovies on també hi trobareu una foto de totes les plaques.

Més de 2000 fotos de cronovies de les 366 dates del carrendari. Tota cronovia té el seu enllaç a Google Maps per mostrar la ubicació exacta i en cada data s'explica -si s'ha arribat a obtenir- el perquè de la commemoració de la placa. Així mateix, també incorpora carrers amb noms de mesos, de dies de la setmana i d'estacions de l'any. Una altra particularitat és que estan totes les de Catalunya. Les bases de dades de carrers de Catalunya de l'INE i del ICGC van servir de punt de partida per a la seva consecució. Les poques que falten o bé no tenen placa, o són de les noves referides a l'1-O pendents de fotografiar.

CRONOVIES

En aquest blog hi trobem informació quantificada de les cronovies. Per procedència, per dates, per efemèrides i per col·laboradors. A més, de les cronovies de Catalunya, d'Espanya, d'Argentina, de França i de Portugal es mostra una anàlisi més detallada del que hi consta incorporat. (les dades del gràfic són del maig de 2015)

CENS CRONOVIARI