12/02/2018 Correccions i actualització a dia d'avui que el ple de Girona aprova posar el nom de l'1 d'octubre a una plaça

En resposta a les brutals càrregues policials esdevingudes en alguns col·legis electorals l'1 d'octubre d'enguany, en el decurs de les votacions sobre la independència de Catalunya, alguns Ajuntaments han decidit dedicar el nom d'un espai de la localitat a aquesta data. Això, en record dels fets i del miler de lesionats que hi van haver. Alguns Consistoris ja han decidit indrets per destinar una plaça o carrer a la data, d'altres estan pendents del ple o en període d'exposició pública i n'hi ha que han manifestat la intenció però sense avenços en aquest sentit.

Al marge de Vilagrasseta que ja va dedicar una plaça a la data, abans del referèndum, i per tant, abans de les agressions que hi van haver, altres poblacions que s'ho han plantejat serien

Municipis que ho han aprovat

- Amb placa, i incloses en el Cronovies, tenim Sant Julià de Ramis i Tortosa.

- Sant Julià de Ramis li ha dedicat la data del referèndum a l'espai existent davant del pavelló que va patir una forta càrrega policial.

- Tortosa ha aprofitat per canviar el nom de la plaça Joaquim Bau, exalcalde de la ciutat en temps de la dictadura de Primo de Rivera.

- Amb placa i que encara no l'hem rebuda

- Mont-roig del Camp que ha reanomenat el Camí de les Arenes.

Ullastrell. El carrer que hi ha davant l'entrada de l'escola on es va celebrar el referèndum ja es diu Pujada de l'1 d'octubre. Alhora la placa també reflecteix aquesta informació en aquesta pujada, els veïns i veïnes d'Ullastrell van defensar el col·legi electoral del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre de 2017. Resultat: 1.236 Sí – 93 No- 23 En blanc

 

- Aprovat el nom però no hi han col·locat cap placa, de moment, tenim Girona, Lluçà, Jorba, Llagostera, Sant Carles de la Ràpita i Cervera.

- Avui 12 de febrer el ple de l'Ajuntament de Girona ha  aprovat el canvi de nom de la plaça Constitució pel nom de plaça de l'1 d'octubre.

- En el cas de Lluçà hi han dedicat una plaça, davant del local social i l’ajuntament, a Santa Eulàlia de Puig-oriol.

- A Jorba, s'autoproclamen el primer municipi anoienc en tenir un carrer U d'octubre que està entre el restaurant del Bon Àrea i la benzinera.

- A Llagostera rep el nom de l'1 d'octubre el parc comprès entre les avingudes del Gironès i de l'Esport i els carrers Almedinilla i Pocafarina.

- L'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita informa que està pendent un acte oficial per donar el nom de l'1 d'octubre a la plaça del Pavelló Municipal.

- Finalment, a Cervera han modificat el nom del carrer Duc d'Ahumada, militar espanyol i fundador del Cos de la Guàrdia Civil prèvia convocatòria d'un procés participatiu on els quatre-cents veïns que hi han participat han optat per canviar-li el nom.

 

Pendent d'aprovació

- Els veïns d'Aiguaviva van participar en una enquesta i van aprovar el canvi de nom de la plaça ubicada davant de l'Ajuntament pel de la plaça de l'1 d'octubre. En aquests moments el possible canvi oficial està pendent de la convocatòria del ple municipal i de la seva aprovació.

 

No sembla que hagi de prosperar a

- Sallent on s'havia parlat de canviar l'actual Passeig de la Biblioteca per Passeig de l'1 d'Octubre.

- FemSafareig.cat, xarxa d'informació de Riudoms, afirmava que l'Ajuntament estudiava la possibilitat d'anomenar Plaça 1 d'octubre a la plaça de la Palmera però, fonts de l'Ajuntament, ens han assegurat que hores d'ara no hi ha cap proposta sobre el tema.

- El cas del Vendrell no queda gaire clar. Tot i que, en una moció presentada per la CUP, es va aprovar el canvi del carrer dedicat al General Prim pel de carrer de l'1 d'octubre gràcies a l'abstenció del PP, ara, aquest partit, es fa enrere i no hi pensa donar suport. El dia 7 de febrer, l'Ajuntament ens deia que no es faria.

- A Mataró el PdeCat proposa modificar el nom de Plaça d'Espanya per la de l'1 d'octubre.

 

Altres llocs on hi ha moviments que ho demanen són

- A Solsona es comenta la possibilitat de fer un procés participatiu per assignar-li el nom de l'1 d'octubre a l'espai existent davant la Sala Polivalent.

- A Sabadell es parlava del canvi de nom del carrer de l'escola Nostra Llar, actualment carrer Calderón, per carrer de l'1 d'octubre, pendent dels suports necessaris perquè sigui inclòs en els canvis a tractar per la Taula del Nomenclàtor.

- Sant Cugat del Vallès. Els CDR van rebatejar la plaça del Rei amb el nom de l'1 d'octubre i hi van col·locar una placa nova.

- A Igualada on, segons Anoia Diari, l'alcalde Marc Castells volia sondejar entre els veïns el canvi de nom de la plaça de l’Ateneu Igualadí pel nom d'U d'octubre. Feta la consulta a l'Ajuntament, ens diuen que no hi ha res previst encara que, el diari digital Anoia.cat, es reafirmava en la notícia.

- A Lleida, en el barri de Cappont, una seixantena de veïns van col·locar dues plaques rebatejant la plaça on hi ha el CAP. Altres veïns en van arrencar una i la Paeria també les vol treure. No sembla que hagi de prosperar.

- A Balsareny van rebatejar una plaça, també simbòlicament, amb idèntic nom.

 

Anàlisi Cronovies

Aquí hi consultareu totes les dades relatives a la quantitat de cronovies distribuïdes per països, ciutats, dates, efemèrides, col·laboradors, ...

Dades estadístiques

Web Cronovies

Un calendari fet amb fotos de plaques de carrer que porten nom de data. És una col·lecció oberta a tothom que hi vulgui participar i, alhora, en pot gaudir. Tots els dies de l'any tenen un mínim d'una foto.

El "carrendari"