28/12/2017 Correccions i actualització a dia d'avui

En resposta a les brutals càrregues policials esdevingudes en alguns col·legis electorals l'1 d'octubre d'enguany, en el decurs de les votacions sobre la independència de Catalunya, alguns Ajuntaments han decidit dedicar el nom d'un espai de la localitat a aquesta data. Això, en record dels fets i del miler de lesionats que hi van haver. Alguns Consistoris ja han decidit indrets per destinar una plaça o carrer a la data, d'altres estan pendents del ple o en període d'exposició pública i n'hi ha que han manifestat la intenció però sense avenços en aquest sentit.

Al marge de Vilagrasseta que ja va dedicar una plaça a la data, abans del referèndum, i per tant, abans de les agressions que hi van haver, altres poblacions que s'ho han plantejat serien

 

Municipis on sembla que ho han aprovat

A Sant Julià de Ramis, l'alcalde, Marc Puigtió, va informar de la decisió de posar al nomenclàtor la data del referèndum a l'espai existent davant del pavelló que va patir una forta càrrega policial. No té placa.

El consistori de Mont-roig del Camp també va aprovar un canvi per passar a dir carrer de l'1 d'octubre el, fins ara, camí de les Arenes. No té placa

Lluçà (Ripollès) i Jorba (Anoia) ja han aprovat l'assignació però cap de les dues hi té, encara, una placa. En el cas de Lluçà hi han dedicat una plaça al nucli de Santa Eulàlia de Puig-oriol i a Jorba s'autoproclamen el primer municipi anoienc en tenir un carrer U d'octubre.

En el procés participatiu celebrat a Cervera, els quatre-cents veïns que hi han participat han optat per canviar el carrer del fundador de la Guàrdia Civil, el duc d'Ahumada, pel nom de carrer 1 d'octubre. Així que aquest és un altre canvi en ferm que haurem d'esperar a quan pengin la placa.

 

Municipis on els veïns pressionen per aprovar un carrer amb el nom

Els veïns d'Aiguaviva van rebatejar el nom de la Plaça Constitucional pel de la plaça de l'1 d'octubre. En aquests moments el possible canvi oficial està pendent de la convocatòria del ple municipal.

També a Sallent on es proposarà al ple canviar l'actual Passeig de la Biblioteca per Passeig de l'1 d'Octubre.

Tortosa  canviarà una plaça dedicada a un alcalde de la ciutat que ho fou en temps de la dictadura de Primo de Rivera. Actualment es troba en període d'exposició pública.

A Sabadell es parlava del canvi de nom del carrer de l'escola Nostra Llar, actualment carrer Calderón, per carrer de l'1 d'octubre, pendent dels suports necessaris perquè sigui inclòs en els canvis a tractar per la Taula del Nomenclàtor.

El cas del Vendrell no queda gaire clar. Tot i que, en una moció presentada per la CUP, es va aprovar el canvi del carrer dedicat al General Prim pel de carrer de l'1 d'octubre gràcies a l'abstenció del PP, ara, aquest partit, es fa enrere i no hi pensa donar suport.

Aiguaviva 1506936935765Aiguaviva. Canvi simbòlic de placa per Plaça de l'1 d'octubre

CDR 1-O GironaGirona. Canvi simbòlic de placa per Plaça de l'1 d'octubre

 

Sant Cugat del Vallès. Els CDR (Comitès de Defensa de la República)  van rebatejar la plaça del Rei amb el nom de l'1 d'octubre i hi van col·locar una placa nova.

FemSafareig.cat, xarxa d'informació de Riudoms, afirmava que l'Ajuntament estudiava la possibilitat d'anomenar Plaça 1 d'octubre a la plaça de la Palmera però, fonts de l'Ajuntament, ens han assegurat que hores d'ara no hi ha cap proposta sobre el tema.

El mateix passa a Igualada on, segons Anoia Diari, l'alcalde Marc Castells volia sondejar entre els veïns el canvi de nom de la placeta de l'Ateneu pel nom d'U d'octubre. Feta la consulta a l'Ajuntament, ens diuen que no hi ha res previst encara que, el diari digital Anoia.cat, es reafirmava en la notícia.

També a Lleida, en el barri de Cappont, una seixantena de veïns van col·locar dues plaques rebatejant la plaça on hi ha el CAP. Altres veïns en van arrencar una i la Paeria també les vol treure. No està clar si el canvi es convertirà o no en una denominació ferma.

Simbòlicament, uns desconeguts van fer el canvi del nom de la plaça de la Constitució de Girona pel de Plaça 1 d'octubre,

I finalment, a Balsareny, van rebatejar una plaça, també simbòlicament, amb idèntic nom.

 

Canvi simbòlic de placa 1 O Balsareny

Acció reivindicativa a Balsareny

 

Anàlisi Cronovies

Aquí hi consultareu totes les dades relatives a la quantitat de cronovies distribuïdes per països, ciutats, dates, efemèrides, col·laboradors, ...

Dades estadístiques

Web Cronovies

Un calendari fet amb fotos de plaques de carrer que porten nom de data. És una col·lecció oberta a tothom que hi vulgui participar i, alhora, en pot gaudir. Tots els dies de l'any tenen un mínim d'una foto.

El "carrendari"