Costa trobar indrets on s'hagi dedicat el nom dels dies de la setmana en el seu carrerer. Riudecanyes un petit poble del Baix Camp de poc més de 1000 habitants n'és un d'ells. Curiosament, els tenen tots, de dilluns a diumenge, però es van deixar el dijous.

El nom del carrer estava vinculat a les festes del Corpus. Cada barri feia la seva festa un dia de la setmana. El dia que li tocava per nom. El dijous, però, era festa per a tothom ja que era el dia del Corpus i és per aquest motiu que no li calia un nom de carrer.

Aquesta història va merèixer un reportatge del Canal Reus TV dedicat exclusivament a l'explicació de fet però va desaparèixer l'enllaç i ningú ens ha pogut donar referències del documental.

El 19 de desembre de 2018, TV3 en el programa el Foraster dedicat a Riudecanyes, van destacar la curiositat de ser l'única població de Catalunya que ha destinat un carrer a cada dia de la setmana encara que li falti el dijous. Riudarenes, la Canonja, Llavorsí, Cervià de les Garrigues i l'Albi també tenen un carrer dedicat al diumenge però no coneixem cap altra població catalana que en dediqui a altres dies de la setmana.

El vídeo de el programa el Foraster tracta la qüestió des del minut 01 '30 "fins a, aproximadament, el minut 06' 00".

 

 

Més de 2000 fotos de cronovies de les 366 dates del carrendari. Tota cronovia té el seu enllaç a Google Maps per mostrar la ubicació exacta i en cada data s'explica -si s'ha arribat a obtenir- el perquè de la commemoració de la placa. Així mateix, també incorpora carrers amb noms de mesos, de dies de la setmana i d'estacions de l'any. Una altra particularitat és que estan totes les de Catalunya. Les bases de dades de carrers de Catalunya de l'INE i del ICGC van servir de punt de partida per a la seva consecució. Les poques que falten o bé no tenen placa, o són de les noves referides a l'1-O pendents de fotografiar.

CRONOVIES

En aquest blog hi trobem informació quantificada de les cronovies. Per procedència, per dates, per efemèrides i per col·laboradors. A més, de les cronovies de Catalunya, d'Espanya, d'Argentina, de França i de Portugal es mostra una anàlisi més detallada del que hi consta incorporat. (les dades del gràfic són del maig de 2015)

CENS CRONOVIARI