En el Cronovies fem servir uns mapes per ubicar on han estat fotografiades les plaques que es mostren en el carrendari. Fins ara fèiem servir els mapes de Els meus llocs de Google Maps. Avui, fem un pas endavant i hem canviat l’eina per Instamaps que és una plataforma web de l’Institut Cartogràfic i Geogràfic de Catalunya. És un canvi radical de presentació on es poden mostrar les dades de forma diferent en funció del que interessi representar. El truc està en amagar/visibilitzar les llegendes que es mostren a l’esquerra. Cada punt de mapa, cada cronovia, mostra una informació completa de la seva ubicació i inclou la imatge de la placa. Té algunes funcionalitats més que Els meus llocs però el que que me la fa més atractiva és que és més propera, més nostra.
Toponímia Vilafranca, avui 21 d'abril i dimarts passat dia 14, ha publicat un parell d'articles molt interessants sobre les cronovies que existeixen i han existit a la vila capital de l'Alt Penedès. Aquest blog, molt actiu, que si no l'erro va començar de la mà de l'any 2015, anunciava aleshores la publicació del llibre Noms de lloc de Vilafranca del Penedès (de l'Institut d'Estudis Penedesencs). D'ençà d'aquell dia i de forma regular ha anat publicant interessants informacions i curiositats sobre noms de lloc del terme de Vilafranca del Penedès, de Catalunya i del món. Si voleu seguir les seves publicacions a Twitter cerqueu el compte @ToponimiaVila
Els dos posts als que feia referència són El carrer del 14 d’abril i altres cronovies (1) i El carrer del 14 d’abril i altres cronovies (i 2)
En resposta a les brutals càrregues policials esdevingudes en alguns col·legis electorals l'1 d'octubre de 2017, en el decurs de les votacions sobre la independència de Catalunya, alguns Ajuntaments han decidit dedicar el nom d'un espai de la localitat a aquesta data. Això, en record dels fets i del miler de lesionats que hi van haver. Alguns Consistoris ja han decidit indrets per destinar una plaça o carrer a la data, d'altres estan pendents del ple o en període d'exposició pública i n'hi ha que han manifestat la intenció però sense avenços en aquest sentit.
Un excel·lent recull de tot el que va passar aquell dia ho podem trobar al web de catmemoria.cat (*) on es detallen tots els col·legis electorals, les actuacions policials, dades estadístiques de tots els incidents, imatges, vídeos, retalls de premsa i molt més. Una altra pàgina interessant seria la de 365 vídeos de l'1-O on podem veure les agressions en les filmacions fetes per particulars que havien anat a votar als col·legis electorals aquell dia. Les conseqüències que van tenir aquells fets i tota la repressió que va esdevenir en els dies successius, i fins a finals de maig de 2018, es poden trobar ben documentades en el web servidorscat.cat (malauradament aquest enllaç ja no està actiu).
(*) veure més informació sobre catmemoria.cat pàgina d'aquest enllaç
ELS CARRERS I LES PLACES
Al marge de Montoliu de Segarra (Vilagrasseta) que ja va dedicar una plaça a la data, abans del referèndum, i per tant, abans de les agressions que hi van haver, altres poblacions que ho han representat com a homenatge als que les van patir són
El Govern de la Generalitat ha convocat el referèndum d'autodeterminació vinculant per al dia 1 d'octubre. Data cabdal, en aquest camí que ja fa uns anys hem engegat una gran part dels ciutadans de Catalunya per a la consecució de la independència d'Espanya. Vilagrasseta, entitat de població de Montoliu de Segarra, ha volgut ser la primera en honorar aquesta data que està cridada a esdevenir històrica. Referèndum organitzat pel Govern català, com a mandat resultant de les eleccions del 27 de setembre de 2015 en las que els partidaris del referèndum van obtenir majoria absoluta al Parlament de Catalunya. No obstant, el Govern espanyol s'hi oposa i ho fa amb males arts i amenaces, recorrent totes les lleis que el Parlament elabora i utilitzant el Tribunal Constitucional -amb jutges triats pel Govern de l'Estat i, per tant, de la seva corda- per frenar tots els moviments per dur-lo a terme. Perquè creiem en la democràcia pensem que s'ha de fer i que el farem.
Foto cedida per l'Ajuntament de Montoliu de Segarra
A les nou del matí, s'emet un programa informatiu que té per nom L'aparador, conduït per Mireia Romaguera i que compta amb la col·laboració de Julio Collado. Cada dilluns conté una secció de català que condueix Lluís Tetas, tècnic del Consorci per a la Normalització Lingüística de la Generalitat (CPNL).
Avui en Lluís ens ha parlat del Cronovies. Ha explicat de què va el web i dels seus objectius acomplerts, animant als calafellencs i calafellenques que hi fessin un cop d'ull. Ha parlat de les cronovies del municipi, presents i del passat. Ha estat molt interessant ja que ens ha fet adonar d'una errada important que ens afanyarem a corregir. La cronovia del sis de desembre no té res a veure amb el dia de la Constitució espanyola sinó que es refereix a la sessió inaugural del Parlament de Catalunya el 1932, després de les primeres eleccions que es produïen des de l'abolició de la nostra tradició parlamentària l'any 1714. Aquest carrer va ser aprovat el 26 de gener de 1933.
Com ja sabeu, setembre té 30 dies. Doncs resulta que, consultant Google Maps, a Puerto Vallarta -a la costa oest de Mèxic a l'Estat de Jalisco- vaig trobar una cronovia que té per nom "31 de septiembre". En un barri anomenat Colonia Palma Real, que està plagat de cronovies, aquest és el nom d'un dels carrers que tot i ser consultable a Google Maps vaig pensar que podia ser una errada i, per aquest motiu, vaig decidir comprovar-ho.
A Catalunya, els carrers que porten per nom una data, majoritàriament commemoren fets històrics i, de forma principal, relacionats amb episodis de guerres. Aquest és el resultat de la recopilació feta en aquest web que incorpora la foto de totes les plaques d'aquests carrers, tret dels 35 que no en tenen o que no sabem si la tenen i 14 pendents d'incorporar després d'haver confrontat les nostres dades amb les de l'ICGC, les de l'INE i el seguiment per les xarxes i els Ajuntaments de les noves que van sorgint a Catalunya referides a l'1 d'octubre.
A continuació, podeu veure un detall complet de les commemoracions de les 610 cronovies. Voldríem destacar que els fets de l'1 d'octubre figura en segon lloc de les raons commemoratives dels carrers catalans.
En el web vegeu el detall per dates i poblacions en aquest enllaç i el total per dates en aquest altre.
Un fet que sorprèn són les cronovies que l'Ajuntament no té constància de què s'hi celebra. N'hi ha 3. El 8 de gener a Sant Carles de la Ràpita, el 12 de gener de Boldú (La Fuliola) i el 8 de maig a Querol.
Un parell de curiositats per acabar. Totes les cronovies atribuïdes a la Guerra de Successió commemoren els fets de l'Onze de setembre a excepció d'una: la cronovia del cinc de febrer de Prats de Lluçanès que recorda els dolorosos fets que va patir la vila aquest dia de 1714. L'altre és la placa de l'1 de maig de Sitges que commemora els fets relatius a les guerres carlines de 1838 i no pas el Dia del Treball.
Avui, 15 d'abril, el Parlament de Catalunya ha oficialitzat la creació de la 42a comarca del país. Cronovies s'hi adapta des del primer dia i, per tant, ja hem fet el canvi corresponent. De les deu poblacions de la comarca, només Moià té una cronovia: la del carrer Onze de Setembre. Fins ara, assignada al Bages, passa doncs a ser la primera del Moianès. Moià en tenia una altra anys enrere: l'actual carrer Miquel Martí i Pol fou en temps de la dictadura el carrer 29 de gener. Estarem atents si el consistori d'alguna de les noves poblacions moianeses Moià, Castellterçol, Castellcir, Sant Quirze Safaja, Calders, Monistrol de Calders, Santa Maria d'Oló, l'Estany, Granera i Collsuspina assigna alguna via a la data, commemorant aquest fet o al 22 de març que va ser quan els seus habitants van votar amb un 80% a favor aquesta decisió.
Què és un hodònim o odònim?
Hodònim o odònim, és una paraula que no existeix en el diccionari de l’IEC ni tampoc en el de l’Enciclòpedia.
Cercant al diccionari de la Real Academia Española tampoc he aconseguit trobar-la. Resulta estrany ja que podem veure referir-se a ella en algunes pàgines web sud-americanes i, encara, resulta molt més comuna en francès o en anglès. En francès odonyme o hodonyme i en anglès odonym són noms propis que designen una via de comunicació (un carrer, plaça, carretera, camí, …). En italià, odonomastica és l’estudi històric-lingüístic del conjunt de noms de carrers, places, etc.
Llegeix més:Els hodònims i les cronovies catalanes, com a cas particular
... completar aquest calendari pot ser una tasca impossible però alhora tan engrescadora com intentar acabar una col·lecció de cromos.
Era l'agost de 2004, passejant per Sant Sebastià (Donostia), quan em vaig fixar en la placa del carrer 31 d'agost. Aleshores se'm va passar pel cap la possibilitat de confeccionar un calendari amb totes les dates de les plaques de carrer d'arreu del món i és així que em vaig proposar anar fotografiant aquelles que anés trobant en els indrets visitats. Quan vaig a un lloc nou, abans sempre m'informo per internet o en un GPS dels carrers que m'interessen o simplement, aconsegueixo un plànol de la població quan hi arribo. Quants cops he fet anar de corcoll la família per assolir aquest objectiu! Això també m'ha comportat anècdotes curioses com la d'un taxista de Oaxaca que em va preguntar si era un inspector quan li vaig proposar fer una ruta pels carrers que li aniria indicant. O la multa que em van clavar a Sarajevo, a la recerca de carrers de dates, per anar sense bitllet en el tramvia quan n'estava convençut que l'havia validat bé.
Toponímia de Vilafranca del Penedès és un blog sobre noms de lloc del terme de la capital de l'Alt Penedès. Així ho defineix el seu autor, Lluís Tetas, de qui ja vàrem fer referència en un article al blog quan ens va dedicar un espai en el programa L'aparador de Ràdio Calafell. L'any passat va publicar el llibre Noms de lloc de Vilafranca del Penedès i, aquest bloc, pretén ser un complement i una eina d'actualització i millora de la informació detallada en el llibre.
Ahir ens dedicava l'article amb motiu de la recent notícia de la designació d'un carrer a Montoliu de Lleida (Segrià) al 9 de novembre de 2014, data de la consulta sobre el futur polític de Catalunya.
Feu un clic sobre aquest enllaç per llegir l'article d'ahir.
En el bloc Espai Internet del Telenotícies del migdia del diumenge passat, 24 de març, van presentar el web Cronovies com un calendari fet amb noms de carrers. Destacaven que s'havia assolit la fita d'emplenar les 366 dates del calendari i, també, apel·laven a la col·laboració de la gent per aconseguir el segon gran repte que és el d'obtenir les cronovies catalanes pendents. El vídeo es pot veure en aquest enllaç.
Les més de 2000 cronovies situades en el mapa del món. Podeu seleccionar per dates, països o autor de la imatge També hi podeu trobar imatges de totes les dates de l'any, el 29 de febrer inclòs.
Seleccionant per comarques, per províncies, per dates, per municipis o per les que ha fet un col·laborador podem veure totes les cronovies de Catalunya reflectides en el mapa. Fent un clic sobre el punt del mapa apareixerà tota la informació relativa a la cronovia i també, la seva imatge.
Hi ha algunes plaques que ens falten incorporar la imatge. Són relatives a l'1-O. Les d'altres dates que apareixen en aquest mapa no tenen placa fins avui. Si us és fàcil obtenir la imatge, us agrairia que ens la féssiu arribar.
Més de 2050 imatges de cronovies de les 366 dates del carrendari. Cada cronovia té el seu enllaç a Google Maps per mostrar la ubicació exacte i en cada data s’explica -si s'ha arribat a obtenir- el perquè de la commemoració de la placa. Alhora, també incorpora carrers amb noms de mesos, de dies de la setmana i d’estacions de l’any. Una altra particularitat és que hi són totes les de Catalunya. Les bases de dades de carrers de Catalunya de l’INE i de l’ICGC van servir de punt de partida per a la seva consecució. Les poques que hi falten o bé no tenen placa, o són de les noves referides a l’1-O pendents de fotografiar.
En aquest blog hi trobem informació quantificada de les cronovies. Per procedència, per dates, per efemèrides i per col·laboradors. A més, de les cronovies de Catalunya, d'Espanya, d'Argentina, de França i de Portugal es mostra una anàlisi més detallada del que hi consta incorporat. (les dades del gràfic són del maig de 2015)
La Fundació .cat va ser premiada l'any 2018 amb la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva tasca de promoció del domini .cat Cronovies va adoptar aquest domini el 22 d'abril de 2006. Us expliquem com va néixer Cronovies en aquesta entrevista a les pàgines de la Fundació.
© 2024 FavThemes