placa de nom de carrer


... completar aquest calendari pot ser una tasca impossible però alhora tan engrescadora com intentar acabar una col·lecció de cromos.


 

Era l'agost de 2004, passejant per Sant Sebastià (Donostia), quan em vaig fixar en la placa del carrer 31 d'agost. Aleshores se'm va passar pel cap la possibilitat de confeccionar un calendari amb totes les dates de les plaques de carrer d'arreu del món i és així que em vaig proposar anar fotografiant aquelles que anés trobant en els indrets visitats. Quan vaig a un lloc nou, abans sempre m'informo per internet o en un GPS dels carrers que m'interessen o simplement, aconsegueixo un plànol de la població quan hi arribo. Quants cops he fet anar de corcoll la família per assolir aquest objectiu! Això també m'ha comportat anècdotes curioses com la d'un taxista de Oaxaca que em va preguntar si era un inspector quan li vaig proposar fer una ruta pels carrers que li aniria indicant. O la multa que em van clavar a Sarajevo, a la recerca de carrers de dates, per anar sense bitllet en el tramvia quan n'estava convençut que l'havia validat bé.

 

 

obert a tothom, un joc universal
El propòsit inicial era el de portar-ho a terme només amb les fotos fetes per mi i en conseqüència de llocs visitats personalment però amb el temps he anat canviant d'idea i segurament serà una plus-vàlua obrir-ho a qualsevol aportació. Probablement, arribar a completar aquest calendari pot ser una tasca impossible però alhora tan engrescadora com intentar acabar una col·lecció de cromos.


precedents
El 2 d’octubre de 1997 Màrius Serra es feia ressò de la crida del filòleg milanès Stefano Bartezzaghi que mantenia una secció de ludolingüística a les pàgines del suplement del diari “La Stampa”. Aquest enigmista italià aspirava a completar els 365 dies de l’any amb carrers que el seu nom fos una data. Màrius Serra proposava fer el mateix des del diari Avui i animava als lectors que li enviessin cronovies que és així com ho va anomenar. Dos anys després afirmava que havia arribat a cobrir 250 dates del carrendari. Paral·lelament, l’1 de juny de 1998 Carles Capdevila, Jordi Puntí, Pau Vidal i Màrius Serra engegaven una proposta de torneig per completar aquest carrendari des d’una pàgina web que encara es pot consultar. Actualment Màrius Serra intervé en el programa setmanal de Radio 1 “No es un día cualquiera” amb la Pepa Fernández que intenta que el radiooient endevini el carrer en base a unes pistes sobre la data i la ciutat. La secció es diu Callendario.

 

P.S. A dia d'avui, abril del 2015, Màrius Serra apareix en molts programes de ràdio i TV sempre fent pedagogia de la llengua amb les seves explicacions i jocs. També és el creador del joc del Verba7, una aplicació sobre enigmes de la llengua per a dispositius electrònics.

 

Més de 2000 fotos de cronovies de les 366 dates del carrendari. Tota cronovia té el seu enllaç a Google Maps per mostrar la ubicació exacta i en cada data s'explica -si s'ha arribat a obtenir- el perquè de la commemoració de la placa. Així mateix, també incorpora carrers amb noms de mesos, de dies de la setmana i d'estacions de l'any. Una altra particularitat és que estan totes les de Catalunya. Les bases de dades de carrers de Catalunya de l'INE i del ICGC van servir de punt de partida per a la seva consecució. Les poques que falten o bé no tenen placa, o són de les noves referides a l'1-O pendents de fotografiar.

CRONOVIES

En aquest blog hi trobem informació quantificada de les cronovies. Per procedència, per dates, per efemèrides i per col·laboradors. A més, de les cronovies de Catalunya, d'Espanya, d'Argentina, de França i de Portugal es mostra una anàlisi més detallada del que hi consta incorporat. (les dades del gràfic són del maig de 2015)

CENS CRONOVIARI