El que he de destacar, per damunt de tot, és que si s'ha assolit el primer gran objectiu és gràcies a la col·laboració de molta gent i que, d'una altra forma, hagués resultat una missió inabastable per a mi sol. Al voltant de 350 persones d'arreu del món han contribuit amb gairebé unes 1300 cronovies i entre ells sobresurten dos noms: Nicodos i Intercultura.

Nicodos és l'àlies de Nicolás Dos Santos. Ell és un col·leccionista de calendaris de butxaca que va començar-la fa més de 25 anys. En té pràcticament de tots el països del món, actuals i desapareguts. Té calendaris molt antics i d'una gran vàlua que també ha anat aconseguint amb aportacions de la gent o comprant. Té un blog i alhora manté una pàgina de Facebook i una altra de Google+ amb imatges dels seus calendaris.

 Calendarios de bolsillo2

Nicodos ha anat passejant per la seva República Argentina i ens ha fotografiat les plaques de carrer que ha anat trobant. Trobant deliberadament, ja que quan sortia de viatge per feina o per vacances anava preparat amb la seva llista dels carrers que havia de cercar. He comptabilitzat 367 cronovies fins avui. Me n'ha enviat del seu país i també de l'Uruguai. En algunes dates del calendari tenim foto gràcies a les seves aportacions. La seva complicitat ha estat total i encara, de quan en quan, ens en envia algunes. Mai n'estarem prou agraïts de la seva aportació.

 

Intercultura és una associació de joves europeus dirigida des de Dinan (França) amb subvencions de la Unió Europea. Entre molts altres interessos, van marcar-se el mateix objectiu que nosaltres. És a dir, l'obtenció de fotos de plaques de carrer però limitada a Europa. Amb el pas del temps, ens van descobrir i vam establir contacte. Ells estaven en una fase incipient i Cronovies, amb més temps de rodatge i imatges, també tenia molts forats en el carrendari.

Intercultura tenia col·laboradors a molts països de l'est d'Europa que a nosaltres ens haguès estat molt difícil accedir-hi per raons idiomàtiques, així com a Romania, França, Itàlia i alguns a Espanya. Cronovies els va aportar moltes fotos de plaques de dies que els faltava i ells es van centrar en les dates que ens mancaven fins arribar a completar els 366 dies de l'any. En aquest punt encara els calia força dates que no trobaven a Europa i van ampliar el focus a tots els continents, com nosaltres. Així que els vàrem facilitar les cronovies necessàries per a que ells també aconseguissin l'objectiu. La seva aportació al Cronovies són unes 285 imatges.

Intercultura

La seva idea era fer exposicions a Romania, França, Itàlia, Espanya i també a Catalunya. Alhora havien pensat editar una agenda amb les imatges. Van fer una exposició molt casolana a Lleó (Espanya) on exposaven una cronovia per a cada dia. Sabíem que la seva idea era fer-ne una segona a Romania però a partir d'aquí, tot i els bons propòsits de engegar-ne una a Catalunya, ja no en sabem més. Van crear un blog, anomenat 365º en referència als dies de l'any, amb una sola foto per dia i una petita explicació de la seva commemoració.

Encara que mai vàrem veure viables els seus projectes relacionats amb les cronovies, sí que es constatava una relació franca i lleial. Quan n'aconseguien una de nova ens l'enviaven i a nosaltres tampoc ens va importar la quantitat de cronovies cedida. L'objectiu era comú i la relació molt cordial. Està clar que els devem molt i per això n'estem molt agraïts. Potser en tornarem a tenir notícies.

 

Més de 2000 fotos de cronovies de les 366 dates del carrendari. Tota cronovia té el seu enllaç a Google Maps per mostrar la ubicació exacta i en cada data s'explica -si s'ha arribat a obtenir- el perquè de la commemoració de la placa. Així mateix, també incorpora carrers amb noms de mesos, de dies de la setmana i d'estacions de l'any. Una altra particularitat és que estan totes les de Catalunya. Les bases de dades de carrers de Catalunya de l'INE i del ICGC van servir de punt de partida per a la seva consecució. Les poques que falten o bé no tenen placa, o són de les noves referides a l'1-O pendents de fotografiar.

CRONOVIES

En aquest blog hi trobem informació quantificada de les cronovies. Per procedència, per dates, per efemèrides i per col·laboradors. A més, de les cronovies de Catalunya, d'Espanya, d'Argentina, de França i de Portugal es mostra una anàlisi més detallada del que hi consta incorporat. (les dades del gràfic són del maig de 2015)

CENS CRONOVIARI