Costa trobar indrets on s'hagi dedicat el nom dels dies de la setmana en el seu carrerer. Riudecanyes un petit poble del Baix Camp de poc més de 1000 habitants n'és un d'ells. Curiosament, els tenen tots, de dilluns a diumenge, però es van deixar el dijous.
El nom del carrer estava vinculat a les festes del Corpus. Cada barri feia la seva festa un dia de la setmana. El dia que li tocava per nom. El dijous, però, era festa per a tothom ja que era el dia del Corpus i és per aquest motiu que no li calia un nom de carrer.
Com ja sabeu, setembre té 30 dies. Doncs resulta que, consultant Google Maps, a Puerto Vallarta -a la costa oest de Mèxic a l'Estat de Jalisco- vaig trobar una cronovia que té per nom "31 de septiembre". En un barri anomenat Colonia Palma Real, que està plagat de cronovies, aquest és el nom d'un dels carrers que tot i ser consultable a Google Maps vaig pensar que podia ser una errada i, per aquest motiu, vaig decidir comprovar-ho.
En El Prat del Llobregat, a prop de l'estació de tren, vaig veure aquesta placa reivindicativa davant d'un edifici que semblava okupat.
Aquesta data commemora la resposta, d'una part de la població, al cop d'estat dels militars contra la segona República i que va iniciar la Guerra Civil espanyola dels anys 1936-1939.
No és la placa original. Imatge extreta del vídeo Passat, present i futur de la Diagonal.
L'avinguda Diagonal de Barcelona, d'onze quilòmetres de longitud, és la via més llarga de la capital catalana. En el decurs de la seva història ha tingut diversos noms i fou concretament en temps de la Segona República quan va agafar el nom d'avinguda 14 d'abril en commemoració de la seva proclamació l'any 1931.
Foto enviada per Nicodos
El cartell ens indica que per aquí passava l'Avenida de Mayo del poble d'Epecuén. El poble, molt turístic els anys 70, va quedar tapat per una gran inundació del llac que porta el mateix nom. Avui en dia la gent visita les seves runes de les que estan marcades les zones més importants. Aquesta avinguda era la principal artèria d'aquest poble de la província de Buenos Aires.
En una mena de museu de la ciutat de Tandil, en la província de Buenos Aires, tenen penjada aquesta antiga placa del carrer 9 de juliol d'aquesta ciutat. La placa actual d'aquesta cronovia està incorporada al web. El 9 de juliol és el dia de la declaració de la independència de l'Argentina.
A Vigo, el 21 de juliol, vàrem trobar una placa modificada a la Rúa Urzaiz, 2 que feia referència a l'emblemàtica data del 15 de maig de quan es va iniciar el moviment dels indignats a l'estat espanyol a la plaça del Sol de Madrid. En aquest punt, a mitja tarda, encara hi havia unes quinze persones concentrades amb la seva biblioteca, els seus sofàs, butaques i els cartells reivindicatius fent avinent una propera assemblea.
En aquesta pel·lícula històrica catalana que evoca la proclamació de la República Catalana el 14 d'abril de 1931 i que tan sols va durar 3 dies, apareixen unes seqüències -cap al final- on surt aquesta placa de la cronovia, que l'estan arrencant.
Aquesta cronovia és de la ciutat de Barcelona i el que presentem aquí és un canvi de placa. Un canvi de contingut del text; no pas de la data. Quan vaig fer la foto, el 9 de març d’enguany, la placa deia Plaça del Vuit de març / Dia de la dona treballadora.
A Berga, l'avinguda de l'onze de Setembre abans es deia del 18 de juliol i anteriorment, del 14 dabril. Com diu en Genís S. -qui ens ho ha fet saber deu ser un cas únic i, certament, curiós de nomenclàtor de la mateixa via.
© 2024 FavThemes