Una de les novetats en el web és l'acceptació de fotos amb noms de mesos o de dies de la setmana. De moment hem incorporat els carrers de dies de la setmana de Riudecanyes aportats per l'Oriol de Reus -el promotor del canvi- i alguns carrers amb nom de mes de Barcelona. En el carrendari, si feu un clic sobre els dies de la setmana o sobre els mesos en color intens podreu veure les fotos de les plaques.


L'altra canvi destacat és que, ja situats en les fotos d'un dia, podem anar directament al següent dia que disposem de fotos sense haver de tornar al carrendari ja que s'han introduït uns enllaços amb els textos anterior i següent per desplaçar-vos. No es consideraran vàlides les plaques que facin referència a noms de persona. Així compte amb els carrers anomenats Gener o Abril ja que poden ser el cognom d'algun il·lustre com el cas de la Rambla Gener de l'Arboç que fa referència al Sr. Josep Gener i Batet, fill il·lustre d'aquesta població. També detectareu canvis a la portada, d'on s'ha segregat l'editorial, i en el poti-poti.

Ara podeu consultar els fets que es commemoren en les dates dels carrers. És una facilitat per poder veure una síntesi del que es vol rememorar sense haver d'anar data a data. S'ha incorporat la possibilitat de fer-ho per dia i per l'any del fet. També hi trobareu una relació de les dates de les que encara no disposem d'informació del que s'evoca i que agrairíem qui ens les pugui aclarir.

Aquest web va ser triat finalista dels Premis Blocs Catalunya 2009 en l'apartat de Blocs personals. El guanyador va ser el bloc "La volta dels 25" del periodista Marc Serena. L'acte del lliurament dels premis es va realitzar a Vic el proppassat dia 2.

Confeccionar un calendari en base a elements relacionats amb dates no és difícil de trobar-ne i, com a exemple, proposo construir-ne un amb cançons on s'esmenti una data. La Oreja de Van Gogh canta el 20 de enero, Serrat el 20 de març, Amaral i Celtas Cortos el 20 de abril, Sau l'11 de setembre i com aquestes n'hi ha un munt. També, no oblidem algunes de molt populars com la nadala del Vint-i-cinc de desembre o aquella de Sant Fermí Uno de enero que de cop marcaríem set dies del calendari. Finalment, dir que existeix el grup Cinco de Enero o bé que Els Pets canten l'agost, Eros Ramazzotti el novembre, Sau i Whiskin's el desembre i també tenim la nadala El desembre congelat. Com veieu hi ha teca per construir-ne una altra de similar on les fotos es podrien substituir per fragments de 20 segons de les cançons.

L’any 1999 Màrius Serra proposava fer una col·lecció del que en deia cronoviles. Es a dir, muntar un calendari en base a la data de celebració del santoral dels carrers d’una població. D’aquesta forma posaríem Barcelona al 27 d’abril ja que té l’avinguda de la Mare de Déu de Montserrat. També posaríem al 29 de juliol Barcelona juntament amb totes les poblacions que tenen el carrer de Santa Marta. Un calendari més senzill de completar.

Més de 2000 fotos de cronovies de les 366 dates del carrendari. Tota cronovia té el seu enllaç a Google Maps per mostrar la ubicació exacta i en cada data s'explica -si s'ha arribat a obtenir- el perquè de la commemoració de la placa. Així mateix, també incorpora carrers amb noms de mesos, de dies de la setmana i d'estacions de l'any. Una altra particularitat és que estan totes les de Catalunya. Les bases de dades de carrers de Catalunya de l'INE i del ICGC van servir de punt de partida per a la seva consecució. Les poques que falten o bé no tenen placa, o són de les noves referides a l'1-O pendents de fotografiar.

CRONOVIES

En aquest blog hi trobem informació quantificada de les cronovies. Per procedència, per dates, per efemèrides i per col·laboradors. A més, de les cronovies de Catalunya, d'Espanya, d'Argentina, de França i de Portugal es mostra una anàlisi més detallada del que hi consta incorporat. (les dades del gràfic són del maig de 2015)

CENS CRONOVIARI