El bloc procoleccionismo el porta María José Fuster on, a més de figurar com a col·leccionista virtual, es dedica a esbrinar diferents formes de col·leccionisme i s'hi refereix en el seu portal desenvolupant un article per a cada tipus de col·lecció. Contacta amb la persona i s'hi interessa per com s'hi va iniciar, com la va ampliant i n'explica les seves particularitats. Des de maig de 2007 exposa els seus treballs de forma molt amena.

El proppassat dia 12 va penjar un comentari sobre Cronovies acompanyat de fotos de plaques de carrers, gairebé una de cada mes. Particularment m'ha agradat una reflexió seva sobre aquesta col·lecció que ve a dir que no se n'apropia de l'objecte, que l'objecte roman intacte en el seu lloc i que el que agafa és una reproducció d'aquell.

Ella fa el mateix. La seva col·lecció també és virtual ja que reuneix fotos de cases construïdes sobre la via pública. Actualment en té més de 430 de tot el món. Així que ja ho sabeu, si voleu contribuir-hi aneu al seu bloc, feu un cop d'ull a la seva col·lecció i de la mateixa forma que feu amb les cronovies, li envieu les fotos que se n'alegrarà.


Quan parlem de col·leccionisme entenem l'arreplec físic d'objectes d'una família, tipus o grup determinats. Normalment ho associem a coses que podem palpar. A l'era digital això ja comença a canviar i les col·leccions digitals o virtuals ja arrenquen el seu vol. Cronovies n'és un cas, som pioners, és obert, és universal i és de franc, però volem fer ressò d'una empresa catalana que té previst iniciar la comercialització d'uns cromos virtuals, a través d'Internet, aquesta tardor. És l'empresa Totfan.



 

 

L'Antoni Puig és un senyor de Calaf que també va tenir la idea de col·leccionar cronovies. Té un blog des del desembre de 2009 i periòdicament n'afegia algunes que anava trobant fent-ne una explicació de la commemoració de la data. Ha estat, tafanejant per internet, que he trobat algú altre que també pretén completar el carrendari. No ens coneixem, potser podríem fer tàndem. De moment podeu gaudir del seu blog prement aquí.

Celebrem que en el dia d'avui s'ha establert un acord de col·laboració entre el Club de Coleccionistas i Cronovies per a la promoció dels seus respectius webs.

Més de 2000 fotos de cronovies de les 366 dates del carrendari. Tota cronovia té el seu enllaç a Google Maps per mostrar la ubicació exacta i en cada data s'explica -si s'ha arribat a obtenir- el perquè de la commemoració de la placa. Així mateix, també incorpora carrers amb noms de mesos, de dies de la setmana i d'estacions de l'any. Una altra particularitat és que estan totes les de Catalunya. Les bases de dades de carrers de Catalunya de l'INE i del ICGC van servir de punt de partida per a la seva consecució. Les poques que falten o bé no tenen placa, o són de les noves referides a l'1-O pendents de fotografiar.

CRONOVIES

En aquest blog hi trobem informació quantificada de les cronovies. Per procedència, per dates, per efemèrides i per col·laboradors. A més, de les cronovies de Catalunya, d'Espanya, d'Argentina, de França i de Portugal es mostra una anàlisi més detallada del que hi consta incorporat. (les dades del gràfic són del maig de 2015)

CENS CRONOVIARI