A les nou del matí, s'emet un programa informatiu que té per nom L'aparador, conduït per Mireia Romaguera i que compta amb la col·laboració de Julio Collado. Cada dilluns conté una secció de català que condueix Lluís Tetas, tècnic del Consorci per a la Normalització Lingüística de la Generalitat (CPNL).

Avui en Lluís ens ha parlat del Cronovies. Ha explicat de què va el web i dels seus objectius acomplerts, animant als calafellencs i calafellenques que hi fessin un cop d'ull. Ha parlat de les cronovies del municipi, presents i del passat. Ha estat molt interessant ja que ens ha fet adonar d'una errada important que ens afanyarem a corregir. La cronovia del sis de desembre no té res a veure amb el dia de la Constitució espanyola sinó que es refereix a la sessió inaugural del Parlament de Catalunya el 1932, després de les primeres eleccions que es produïen des de l'abolició de la nostra tradició parlamentària l'any 1714. Aquest carrer va ser aprovat el 26 de gener de 1933.

Posteriorment ens ha comentat tots els carrers d'aquest municipi penedessenc que han tingut nom de data i que pel seu interès us els detallo.
- L'1 de desembre de 1931 es va aprovar el carrer 14 d'abril que commemorava la proclamació de la 2a República espanyola. Ara és el carrer Costa Daurada.
- L'any 1941 van incloure en el carrerer el carrer 21 de gener que volia recordar l'entrada de les tropes franquistes al poble l'any 1939. Avui en dia és el carrer Manuel Soler.
- En plena guerra civil, el 14 de novembre de 1936, es dedicava un carrer al 6 d'octubre (de 1934) quan Lluís Companys va proclamar l'Estat Català. Aquest carrer va tenir una durada molt curta ja que el 1939 va passar a tenir el nom actual de Sant Joan.
- El 2 de maig (de 1808) també va ser aprovat pel Consistori, el 6 de maig de 1954, en substitució de l'actual carrer sis de desembre, encara que mai van canviar les plaques i, per tant, no va tenir arrelament. El carrer sis de desembre, sorprenentment, amb tot el seu significat, va sobreviure la dictadura.
- Finalment, el que es coneixia com el "Día de la Victoria" que proclamava el final de la Guerra Civil espanyola el 1939 també va tenir la seva cronovia. L'u d'abril de 1939. Avui és el carrer Villarroel.

Destacaríem, per acabar, el consell del CPNL en la retolació de les plaques que fan referència a una data que diu que el nombre s'ha d'escriure en lletres. Consell que no és seguit a tot arreu. I, també, la curiositat esmentada de que a Les Cabanyes del Penedès tots els carrers tenen nom de nombre i van de l'1 al 34.

Si voleu escoltar el podcast del programa el podeu trobar en aquesta adreça i el tall que en Lluís Tetas explica tots aquests detalls van des del minut 35 al 48.

 

 

Més de 2000 fotos de cronovies de les 366 dates del carrendari. Tota cronovia té el seu enllaç a Google Maps per mostrar la ubicació exacta i en cada data s'explica -si s'ha arribat a obtenir- el perquè de la commemoració de la placa. Així mateix, també incorpora carrers amb noms de mesos, de dies de la setmana i d'estacions de l'any. Una altra particularitat és que estan totes les de Catalunya. Les bases de dades de carrers de Catalunya de l'INE i del ICGC van servir de punt de partida per a la seva consecució. Les poques que falten o bé no tenen placa, o són de les noves referides a l'1-O pendents de fotografiar.

CRONOVIES

En aquest blog hi trobem informació quantificada de les cronovies. Per procedència, per dates, per efemèrides i per col·laboradors. A més, de les cronovies de Catalunya, d'Espanya, d'Argentina, de França i de Portugal es mostra una anàlisi més detallada del que hi consta incorporat. (les dades del gràfic són del maig de 2015)

CENS CRONOVIARI